Ramazan Ayı ve Gazlı İçecek Tüketimi

Ramazan Ayı ve Gazlı İçecek Tüketimi
Ramazan ayında gün içerisinde aç kalmanın etkisi ile zararlı olan besinlere karşı bir istek artışı olmaktadır. Özellikle ulaşılabilirliği kolay olan gazlı içeceklerin tüketimi yayınlanan reklamların da etkisi ile daha da artmaktadır. Ancak şekerli suların karbondioksit gazı (CO2) ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında başka besin öğesi içermemektedir. Sıvı ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle akut ishallerde kullanımı uygundur. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırıcı etki gösterir, ülsere meyilli kimselerde olumsuz etkiler yaratırlar. PH dereceleri 2.4 ile 4.0 arasında değişen gazlı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artık herkes tarafından bilinmektedir.
Gazlı içecek içme alışkanlığı süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmakta, kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını engellemektedir. Aynı zamanda içerdiği yüksek miktardaki fosfor kan paratiroid hormon düzeyini artırmakta ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine yol açmaktadır. Ayrıca gazlı içecekler böbreklerden kalsiyum atımını artırmaktadır. Bu nedenle uzun dönemde osteoporoza zemin hazırlamaktadır.

Şimdiye kadar gazlı içeceklerin sağlık için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayımlanmadı. Hiç kuşkusuz gazlı içecekler sigara gibi insan sağlığını doğrudan ve tehlikeli bir şekilde etkilememekte, ama bu durum onların masum olduğu anlamına da gelmemektedir. Bir şişe gazlı içecekte yaklaşık 20 – 25 gram şeker bulunmakta ve 80 – 100 kilokalorilik enerji sağlamaktadır. Harward Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, şekerli ve gazlı içeceklerin fazla içilmesinin şeker hastalığına yakalanma riskini %85 artırdığını saptanmıştır. Günlük yaşamda elbette gazlı içecekler tercih edilebilir. Ancak tüketim sıklığı ve miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Öte yandan şekerli besinlerin tüketimi kısa süre sonra kan şekerinde düşüşe sebebiyet verir, kişinin tekrardan acıkmasını ve susamasını sağlar. Enerji alımını azaltmak adına aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcı içeren light alternatiflerinin tercih edilmesi nispeten daha sağlıklıdır. Ancak sonuçta light olanlar da asit, kafein vs içermekte, aşırı tüketim durumlarında mide problemlerine neden olmaktadır.

Kafeinli içecekler fazla tüketildiklerinde vücutta demir mineralini bağlayarak demir eksikliği anemisine (kansızlığa) yol açmaktadır. Bu nedenle öğünlerden yaklaşık 30 – 45 dakika önce veya sonra içilmeleri önerilmektedir.
Dyt. M. Turgay KÖSE

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: